Ik ben Herman Kappelle. Sinds 16 april 1984 werk ik in de pensioen- en levensverzekeringswereld. Een wereld die, in tegenstelling tot wat velen denken, enorm boeiend en uitdagend is. Vrijwel iedereen heeft of krijgt met pensioenen te maken. Pensioen is van groot maatschappelijk belang. Beslissingen over pensioen hebben grote politieke en sociale gevolgen. Mijn uitdaging is om deze lastige materie te vertalen naar voor iedereen begrijpelijke en werkzame oplossingen. Ik ben inhoudelijk geïnteresseerd in mijn vakgebied en wil daar alles van weten. Ik wil dit ingewikkelde gebied ontsluiten, zodat ik organisaties en personen help de goede keuzes te maken. En ik wil invloed uitoefenen op deze politieke keuzes.

Ik ben geboren in Oegstgeest op 28 juni 1958. Na mijn middelbare schooltijd op het Christelijk Lyceum in Zeist studeerde ik Nederlands Recht in Utrecht. In 1983 studeerde ik af in de richting bedrijfs- en sociaal economisch recht. In maart 1984 begon ik als jurist op de afdeling Fiscaal Juridisch Advies van Equity & Law, een levensverzekeraar in Den Haag. Daar werkte ik tot 1992. Van 1987 tot 1990 studeerde ik Fiscaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. In 1992 begon ik als manager bij Coopers & Lybrand Belastingadviseurs in Amsterdam. Daar zette ik samen met Jan Brouwer de fiscale sectie Pensioenen en Levensverzekeringen op. In 1995 ging ik naar Aegon Levensverzekering N.V. in Den Haag als hoofd van het fiscaal juridisch adviesbureau. In 2000 promoveerde ik bij prof. dr. J.W. Zwemmer op een proefschrift met de titel "Levensverzekering en fiscaal overgangsrecht"(isbn 90-6882-479-1). In dat jaar benoemde Aegon mij tot directeur van Aegon Adfis, het expertise platform van Aegon, dat tot 1 juli 2021 functioneerde. In 2004 werd ik benoemd tot bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Vanaf 1 januari 2022 ben ik voor 50% van mijn tijd senior adviseur van Aegon Nederland en voor de rest werk ik vanuit mijn eigen onderneming Herman Kappelle Fiscaal Juridisch Pensioenadvies. Door de overname van Aegon Nederland door a.s.r. ben ik vanaf 1 oktober 2023 senior adviseur a.s.r. Dit brengt echter geen inhoudelijke wijziging van mijn werkzaamheden mee.

Ik ben getrouwd met Charlotte en heb vier prachtige kinderen, Carlijn, Maarten, Joleen en Tobias en een heerlijke kleindochter, Luna.

In 2009 won ik de European Pensions Award als European Pensions Personality of the year.   

U kunt mij bereiken via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of op mijn mobiele nummer 06 11 33 20 53. Op X volgt u mij samen met ruim 875 anderen via @HermanKappelle.